This is a Purot.net wiki
  • View:

Suomi

Suomi

Suomi eli Suomen tasavalta on valtio Pohjois-Euroopassa itämeren rannalla. Sen naapurimaita ovat Ruotsi, Norja,Venäjä ja Viro. Suomi on harvaan asuttu maa ja sen asukasluku on 5.4 miljoonaa.

Suomen ilmasto

Suomen sijainnin takia Suomessa vallitsee väli-ilmasto. Suomen ilmastoon vaikuuttaa mm. Golfvirta, sijainti keskileveysasteilla ja itämeri. Itämeri on suolaisen ja makean veden sekoitus ja se sijaitsee Suomen etelä- ja länsipuolella.

Kansalliskielet

Maan kansalliskielet ovat ruotsi ja suomi. Suomea puhuu äidinkielenään väestöstä 90.0 prosenttia ja ruotsia 5.39 prosenttia. Suomi on Viron ja Unkarin ohella yksi kolmesta itsenäisestä valtiosta, jonka valtakieli on suomalais-ugralainen. Suomessa on myös vähemmistökieliä joita on saamenkieli, koltta, romani ja suomalainen viittomakieli. Niiden oikeus on ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kultturiaan on turvattu perustuslaissa.

Uskonto

Suurin osa Suomen kansalaisista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Toiseksi suurin kirkkokunta on ortodoksinen kirkko. Nykypäivänä ateisteja on reippaasti enemmän kuin 1900-luvulla. Suomessa on uskonnonvapaus eli mahdollisuus harjoittaa muita uskontoja.

Terveys

Suomessa on kansanterveyslaki, joka määrää terveydenhuollon kunnan vastuulle.

Koulutus

Suomessa on lainsäädännöllinen oppivelvollisuus  7-16 vuotiaille. Peruskoulun jälkeen nuori voi halutessaan jatkaa opiskeluja ja mennä lukioon tai ammattikouluun ja niistä valmistuttuaan voi jatkaa töihin, yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Suomi on pärjännyt hyvin PISA-tutkimuksissa ja saanut yhtä korkeita pisteiden keskiarvoja kuin Japani, Hongkong ja Etelä-Korea.

Kulttuuri

Suomi on ollut lähes koko historiansa ajan länsimaisen kulttuurin piirissä. Kulttuuriin on keskeisesti vaikuttanut läntinen kristillinen perinne katolisessa ja protestanttisessa muodossaan. Perinteiseen suomalaiseen kulttuuriin kuuluu sauna, sisu ja luonnonläheisyys. Suomessa on paljon erilaisia murteita, jotka ovat jakautuneet maantieteellisesti ja väestöryhmittäin. 

Urheilu

Suomalaiset ovat monien muiden kansojen tapaan mielestään urheilukansaa. Suomalaiset ovat menestyneet 2000-luvulla mm. jääkiekossa, curlingissa, mäkihypyssä ja moottoriurheilussa. Jääkiekossa Suomen menestys on ollut vaihtelevaa. Pitkään Suomi kilpaili mitalisijojen ulkopuolella, kunnes voitti MM-kultaa vuosina 1995 ja 2011. Suomessa kilpaillaan Suomen mestaruudesta jääkiekon SM-liigassa.

 

 

 

 

Suomen siniristilippu

Suomalaista jääkiekkokansaa

Näyttää hyvältä.

Discuss & brainstorm

Discussion is not allowed for anonymous users. If you have an account, please login.