This is a Purot.net wiki

Ylläpitäjä voi laittaa tähän kohtaan haluamaansa sisältöä.

  • View:

Pandat

Panda

Isopanda eli panda, pandakarhu tai jättiläispanda on Kiinassa elävä nisäkäs. Se luokitellaan karhujen heimoon ja on erittäin uhanalainen eläin.


Tuntomerkit

Aikuinen panda on 120-200cm pitkä ja 85-125kg painoinen. Pandalla on iso valkoinen pää, mustareunaiset silmät ja mustat korvat. Pandan tassuissa on peukalo ja viisi sormea. Pandan kuono on paljon lyhyempi kuin karhun.


Elinympäristö

Pandat elävät vuoristoisilla alueilla. Niitä on vain muutamilla alueilla Lounais-Kiinassa. Pandoja elää luonnossa noin 1600 ja eläintarhoissa ja tutkimuskeskuksissa noin 200.


Ravinto

Pandat syövät lähinnä bambuja, mutta myös esimerkiksi sipuleita, ruohoa ja hyönteisiä.


Isopandan uskotaan olevan lähtöisin Espanjasta, koska sieltä on löydetty noin 11,6 miljoonaa vuotta vanha fossiili. Pandan eriytyminen muista karhuista tapahtui tutkijoiden arvion mukaan 18-22 miljoonaa vuotta sitten.


Lisääntyminen

Panda kantaa pentua viisi kuukautta ja saa yleensä vain yhden pennun, mutta jos pentuja tulee enemmän, vain yksi jää henkiin. Pentu painaa syntyessään vain 90-160 grammaa ja seuraa emoa kolmevuotiaaksi asti. Panda voi saada elämänsä aikana enintään 8 pentua.


Panda on kaukaisesti sukua kultapandalle.Sen läheisin sukulainen on eteläamerikkalainen silmälasikarhu. Isopandaa sanottiin ennen moniväriseksi karhuksi.

 

Discuss & brainstorm

Discussion is not allowed for anonymous users. If you have an account, please login.